top of page

Tapaus H:

EXTRA

Minkälainen on ukkospilvi?

Kuuropilvi eli ukkospilvi on korkea kumpupilvi. Ukkospilvet ovat Suomessa noin 10 km korkuisia mutta on havaittu jopa 16 km korkeuteen yltäviä kuuropilviä. Sen sisällä on erikokoisia rakeita ja jääneulasia. Kuuropilvi sataa kuuroittaista rankkasadetta, rakeita ja monesti, joskaan ei aina, ukkostaa.

Mistä sähkö tulee ukkospilveen?

Ukkospilvi on generaattori, joka kehittää itse sähkönsä. Sähkö on rakeiden ja lumihiutaleiden törmäyksissä synnyttämää hankaussähköä.

Miten?

Muistatko mitä tapahtui kun hierot ilmapalloa hiuksiisi tai villasukkaan? Jääneulaset ja rakeet liikkuvat pilven sisällä kulkevissa virtauksissa ja törmäävät toisiinsa aiheuttaen hankaussähkö, mikä saa ne varautumaan sähköisesti eri tavalla ( + ja - ). Kun rakeet sekä neulaset asettuvat eri korkeuksille syntyy suuria sähkövarauksia. Ukkospilven ja maanpinnan välille syntyy jännite, joka purkautuu salamana.

Ukkospilven rakenne, klikkaa myös alla olevasta linkistä tietoa suomenkielellä.

Morsen aakkoset

Morsetus on joukko kommunikointitapoja, joita yhdistää viestien lähettäminen Morsen aakkosilla. Morsettaa voi mm. sähköttämällä, valo- tai äänimerkeillä tai liputtamalla.

 

Tehtävä: Lähetä viestinä oma nimesi Morseaakkosia käyttäen.  Katso alla olevasta linkistä Salaperäisen viestin tapaus, ja mieti missä tilanteessa morsetus voisi nykyisin olla tarpeellista. Tästä tapauksesta löydät myös Morse aakkoset.

bottom of page