top of page

Astro PI Mission Zero: Kerhojakso 2

Ketä ISS:llä on nyt ja mitä he siellä tekevät?

Astro_Pi_Mission_Zero_key_visual_article

Lähetämme Astro PI -haasteessa viestin ISS:lle ja tärkeää on myös kuka tai ketkä viestin lukevat?

Viimeksi avaruusasemalle tulivat komentaja Mike Hopkins, Shannon Ealker, Victor Clover ja Soichi Noguchi. Paikan päällä olivat jo Kate Rubins, Sergey Ryzhikov ja Sergey Kud-Sverchkov.  Yhteensä astronautteja on ISS:llä parhaillaan seitsemän.

Osaavatko kaikki englantia? ISS:llä työkieli on englanti, joten kyllä osaavat.

Entä miten he sinne pääsevät?  Kulkuvälineenä on viimeksi ollut  Space X:n Dragon. Alla olevassa kuvassa Dragon V2 telakoituneena ISS:lle 3. maaliskuuta 2019.

SpaceX_Crew_Dragon_Demo-1_Successfully_D

Miksi he ovat siellä ja mitä siellä tehdään?

Heidän tehtävänsä on monialainen tieteellinen tutkimus, jota  tehdään ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuuden ja hyvinvoinnin mahdollistamiseksi. Testataan siellä myös uutta tekniikkaa ja teknologiaa uusia avaruusohjelmia varten. Avaruusasema tarvitsee myös korjaamista ja huoltoa kuten Maassa vaikkapa auto.

ISS remontti.jpg

Tehtäväämme:

Miksi ilmankosteutta asemalla mitataan ja miksi se on tärkeää?

Liika ilmankosteus on haitallista rakenteille, tekniikalle ja avaruusaseman ihmisille. Liian kuiva ilma on haitallista ihmisen terveydelle. Avaruusasemalla hyvä ilman kosteuden määrä on aika lailla sama kuin täällä maassa sisätiloissa. Määrä tarkoittaa sitä paljonko vettä tietyssä määrässä ilmaa on suhteessa siihen mitä siihen enimmillään mahtuu ennen kuin se muuttaa olomuotoaan nesteeksi. Avaruusasemalla ei ole muuta vettä kuin mitä sinne on tuotu. Kaikki vesi kierrätetään.

Kuvassa: Progress M-57 rahtialus lähestymässä ISS:sää kesäkuussa 2006. Se toi vettä, happea, syömistä ja erilaisia tarvikkeita

Progress_M-55_edited.jpg
bottom of page