top of page

Astro PI Mission Zero

Kerhojakso 2

Astro_Pi_Mission_Zero_key_visual_article

Kerhokerralla numero kaksi tutustumme kohteeseen eli Kansainväliseen avaruusasemaan ja siellä toimiviin ihmisiin. Miksi avaruusasema on siellä? Keitä siellä on ja minkä vuoksi? Entä millainen on astronauttien joulu?

international-space-station-67647_1920.j

Kansainvälinen avaruusasema eli ISS (engl. International Space Station, on Maata kiertävä pysyvästi miehitetty avaruusasema.

 

Avaruusasema on Kanadan, Euroopan, Japanin, Venäjän ja Brasilian avaruusjärjestöjen sekä Yhdysvaltojen avaruushallinnon yhteishanke. Suomi ei osallistu avaruusaseman rahoitukseen, vaikka onkin Euroopan avaruusjärjestön jäsen.

Avaruusasema kiertää Maata 355–368 kilometrin korkeudella. Asema on erotettavissa Maasta paljaalla silmällä. Asema on ollut miehitettynä jo kaksikymmentä vuotta.

Pohdi:

1. Miten kauas kotiovelta pääsisit maan pinnalla kun matkustat 355 kilometriä? Kartalla voit merkitä kaikki ne paikat minne on matkaa vähintään 355 kilometriä.

2. Astronauttien työmatka on yhteen suuntaan vähintään 355 kilometriä. Miksi he eivät käy maassa ja kotonaan useammin vaan asuvat avaruusasemalla?

3. Miten avaruusasemalla pääsee?

.

Rakennetaan oma ISS!

Pienoismalli ISS printattava

Kokoamisohjeet

Onko ISS iso vai pieni?

Pituus: 108,5 m

Leveys: 73,15 metriä

Korkeus: 27,4 m

Elintila: 425 m2

Massa: 417289 kg

Kiertoaika maan ympäri: 91,69 minuuttia

Kiertoja maan ympäri päivässä: 15,7

Kulkunopeus keskimäärin: 27 743,8 km/h

ISS on jalkapallokentän kokoinen, se massa on suunnilleen sama kuin 321:n täyden peräkärryllisen sementtiä. ISS:n nopeus on pienempi kuin raketin lähtönopeus, mutta melkoista menoa se on sittenkin....

bottom of page