top of page

Astro PI Mission Zero: Kerhojakso 2

Vettä avaruudessa?

Astro_Pi_Mission_Zero_key_visual_article

Maassa, kuussa ja avaruusasemalla, kaikkialla missä on ihmisiä tarvitaan vettä. Vesi eli H2O - molekyyleistä muodostuva neste on suurimmalle osalle eliökunnastaamme elinehto.

Ilman lämpötila?

 

Astro PI Mission Zero- haasteessa pääsemme tutkimaan myös toista avaruusasemalla asuvien ja työskentelevien ihmisten elämään vaikuttavaa asiaa eli ilman lämpötilaa.

Miksi haasteessa kysytään sekä ilman lämpötilaa että ilman ( suhteellista ) kosteutta? Miksi ei kysytä pelkkää kosteutta?

Ilma sisältää aina jonkin verran vesihöyryä eli kosteutta. Vesi imeytyy ilmaan haihtumalla, joka on sitä suurempaa mitä kuivempaa ilma on. Talvella kylmä ilma sisältää vain hyvin vähän vettä verrattuna lämpimään kesäilmaan. Ulkoilman suhteellinen kosteus sen sijaan voi vaihdella n. 15-100% sekä talvella että kesällä.

Lämmin ilma voi sisältää enemmän kosteutta ja kylmä ilma vähemmän, eli jos mittauksessa saamme tuloksen 40 %:a ilman lämpötilan ollessa aluksella 20 C ja saman tuloksen ilman ollessa siellä 30 niin kummassa ilmassa on enemmän vesihöyryä?

Ihmisille miellyttävä suhteellinen kosteus, ja myös hyvän sisäilman rajat ovat  n. 30% - 60%.

Astro PI osa 3 valmistuu jouluviikolla. Osassa 3 ISS:n joulua ja uudeksi vuodeksi ilmarakettien ohjeet. Ilmarakettien nupin ja siivekkeet saat printattavaksi ESA-logoilla. Lentokyky näillä on testattu, potkua todellakin riitti ja turvallisella tavalla.

Hyvää Joulua ja Turvallista Uutta Vuotta 2021

bottom of page