top of page

Astro PI Jakso 3

Rakennetaan raketti!

new-years-eve-5242046_1920.jpg

Vuodenvaihteeksi  ja koko alkavan vuoden 2021 iloksi rakennetaan ilmalla toimivia raketteja!

Nämä raketit liikkuvat ulos purkautuvan ilman avulla. Vastaus siihen miksi raketti lentää liittyy fysiikan lakeihin. Raketit teet helposti ihan tavallisesta kopiopaperista, voit tehdä niitä eri kokoisia ja näköisiä, tutkia niiden lentoratoja ja pitää samalla hauska. Ilman voimalla kulkevaa rakettia voi käyttää niin ulkona kuin sisällä.

 

Raketti on kuitenkin paperia joten sateella se kastuu eikä lennä kunnolla sisällä puolestaan huomioi mahdolliset kynttilä ja ihmiset. Raketti on muutoin vaaraton mutta voi syttyä kynttilästä tai nokka voi osua ihmiseen, joten varovaisuus on aina paikallaan.

Historiaa -  Kuka keksi raketit?  ( Wikipedia )

Rakettiteknologiaa on kehitetty 1880-luvulta lähtien. Tätä ennen Kiinassa tehtiin jo yli kaksi tuhatta vuotta sitten sähikäisiä polttamalla bambua. Kuumentuessa ruo'on sisällä oleva ilma laajeni voimakkaasti halkaisten lopulta kuoren äänekkäästi pamahtaen. 

Raketin toimintaperiaate

Rakettimoottori perustuu Newtonin kolmanteen lakiin, jonka mukaan voima aiheuttaa yhtä suuren vastavoiman. Tätä sanotaan voiman ja vastavoiman tai aktion ja reaktion laiksi. Arkielämässä tämä laki näkyy muun muassa täyteen puhalletussa ilmapallossa, joka päästetään vapaaksi. Pallo lähtee liikkeelle, koska sen suusta purkautuu kaasua ulos. 

space-travel-154020_1280.png

Sitten tehtäväämme missä toteutamme kaksi erikokoista rakettia, ja lentoharjoitusten ohella voimme pohtia mitkä asiat vaikuttavat rakettien lentoon.

bottom of page