top of page

Astro PI Jakso 3

Nyt raketti isommaksi!

Iso raketti: Iso raketti syntyy samalla periaatteella mutta paperirullan halkaisijasta tehdään suurempi. Avuksi tähän rullaamiseen käy niin esimerkiksi paksumpi tussi. Isompaa rakettia ei saa kunnon lentoon pilliin puhaltamalla vaan käytämme tyhjää muovipulloa. Hyvin toimivat niin tiskiainepullot, limsapullot kuin mehutiivistepullotkin. Muovipullon lisäksi tarvitaan onttoa muoviputkea ja kestävää teippiä. Valmistettuasi raketin tarkista ennen teippausta että putken pää mahtuu rakettisi sisälle. Putkeksi käy myös monenmoiset putket, parasta on sopivasti taipuisa putki, valokuvassa  käytän vesijohtoputkea. Jotta saat raketin hyvään lähtöasentoon voit rakentaa myös laukaisualustan vaikkapa pahvista. Putki kiinnitetään tyhjään muovipulloon, putken pää asetellaan kohti korkeuksia, ja lopuksi raketti laitetaan putken päähän. Ja sitten ei muuta kuin polkaisemaan reippaasti muovipulloa, ja katsomaan miten ja minne rakettisi lensi!

Mikäli kotoa löytyy kulmakappale voit tehdä myös piirroskuvan mukaisesti putken paperista!

Isomman raketin lento: Tutki lennon vaiheita, ja missä asennossa rakettisi lentää. Muovipulloksi käyväåt kaikki 0,5 – 1,5 litraiset pullot ja varmaan suuremmatkin mutta tuon kokoiset on kokeiltu. Muovipullo on kuin polttoaineen tankki eli pieneen pulloon mahtuu vähemmän polttoainetta kuin isoon. Pullon pitää olla kestävä jotta se ei kunnon polkaisusta mene rikki mutta kuitenkin samalla joustava jolloin ilma saadaan pullosta nopeasti ulos.

Onnea kokeiluihin!           

Isot nokat

Isot siivekkeet

Iso raketti.JPG
Iso raketti 2 B.JPG
Iso raketti 2.JPG

Kuvia projektin lähtötilanteesta ja tarvikkeista.

 

Kuva 1: Isompi raketti lähtövalmiina 10,9,8,7,6,5 jne…

Kuva 2: Rakettivalmistamon tarvikkeistoa: paperia, sakset, liimapuikko ja pillejä. Kirkasta teippiä rakettiin, ilmastointiteippiä muovipullon ja putken liitokseen sekä maalarinteippiä apuvälineeksi tarvittaessa.

Takana aaltopahvista valmistettu laukaisuteline.

bottom of page