top of page

Tapaus: E

EXTRA

Mikä patteri?

Paristo (arkikielessä myös patteri) on kemiallisen reaktion tuloksena syntyvän jännitteen lähde, yksi sähkölaitteiden mahdollisista teholähteistä.

Paristo koostuu yhdestä tai useammasta sarjaan kytketystä sähköparista, joiden elektrodeilla tapahtuvista kemiallisista reaktioista syntyy sähköjännite.

Sähköparistoja on monenlaisia pienistä korvakuulokkeiden ja taskulaskinten paristoista suuriin erikoisakkuihin. Akut eroavat muista paristoista siinä että ne voidaan ladata uudestaan.

Paristot ovat vaarallista jätettä eikä niitä saa laittaa muun jätteen sekaan. Paristot voi viedä kauppojen pahvisiin keräyslaatikoihin, jotka löytyvät kassojen läheisyydestä.

Patterien merkintöjä

LR03 AAA pieni sormiparisto, kameran sormiparisto

LR6     AA sormiparisto

LR14     C keskikokoinen sauvaparisto

LR20     D suuri sauvaparisto

patterit jonossa.jpeg

Tulikärpäsen kaveria koskevassa tehtävässä käytimme virtalähteenä patterikoteloa, jossa on sarjaankytkettynä kolme 1,5 AA sormiparistoa. Kuinka paljon jännitettä ( V ) kotelossa on yhteensä ?

Mikä ledi?

LED (Laser-Emitting Diode) eli hohtodiodi on elektroniikan komponentti, mikä toimii tasavirtasähköllä. Diodi on siitä erikoinen komponentti, että se päästää vain yhteen suuntaan sähköä eteenpäin ja tuottaa samalla valoa sähkön kulkeutuessa sen läpi. 

bottom of page