top of page

Tapaus: B

Extra

Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiinien pyörivien lapojen välityksellä. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, joka on peräisin Auringon säteilystä.

Katso alla oleva STEK:n video sähköntuotannosta

Tuulisähkön tuotanto vaihtelee päivittäin tuulisuuden mukaan. Tyynet päivät, joita Suomessa on harvoin, eivät ole ongelma silloin, kun tuulivoimalla tuotetaan vain osa sähköstä hajautetusti ympäri Suomea. Suomessa talvella tuulee eniten, jolloin talvi on myös tuulivoimatuotannon kannalta parasta aikaa. Käynnistyäkseen tuulivoimalaitos vaatii 3,5 m/s tuulen. Teho lisääntyy tuulen nopeuden kasvaessa. Yli 25 m/s tuulen nopeuksissa laitos yleensä pysäytetään, uhkana on laitevauriot.

Tuuliasteikko 10 minuutin keskituulen nopeuksille:

m/s = metriä sekunnissa

0 m/s = tyyntä

1–3 m/s = heikkoa tuulta

4–7 m/s = kohtalaista tuulta

8–13 m/s = navakkaa tuulta

14–20 m/s = kovaa tuulta

21–32 m/s = myrskyä

≥ 33 m/s = hirmumyrskyä

Sähköä tuotetaan voimalaitoksissa. Perinteisesti voimalaitokset ovat suuria yksiköitä, joiden teho on kymmeniä tai satoja megawatteja (MW). Yksi megawatti on tuhat kilowattia. Tavallisen asunnon kuluttama teho on muutama kilowatti. Voimalaitoksissa varsinainen sähköä tuottava osa on generaattori, jota pyöritetään tuulivoimalaitoksessa tuuliturbiinilla. Tuulivoimalan pyörivä osa on roottori, joita ovat esimerkiksi Savonius-roottori ja Windside-roottori. Kuvassa Windside-roottori.

Tapaus B: EXTRA 2

Tuuli on ollut ihmisille tärkeä aina purjeen keksimisestä lähtien. Mihin muuhun tuulta on käytetty?

Mitä näillä tuuleen liittyvillä välineillä mitataan tai mitä muuta tietoa laite antaa?

bottom of page