top of page

Tapaus: A

Extra

Miten hankaussähkö syntyy ja purkautuu?

Kappaleen koskettaessa toista, eri materiaalia olevaa kappaletta syntyy sähköstaattinen varaus. Kun kävelet portaita alas ja kosketat usein muovikaidetta, saattaa syntyä sähköstaattinen varaus. Kun lopuksi kosketat kaiteen metalliosaa kuuluu ja tuntuu napsaus, tällöin varausero purkautuu.

Selitys: metalli toimii maadoittimena, jolloin sähkövaraus purkautuu.

Selitys: staattinen tarkoittaa paikallaan pysyvää.

 

Hiuksia kammatessa muovikammalla syntyy hankaussähköä kuten myös ilmapalloa hangatessa hiuksiin. Villapaidan kanssa saattaa käydä samoin. Mutta kun villapaita tai hiukset ovat märkiä näin ei käy, tiedätkö miksi? 

Selitys: Kosteus pienentää hankaussähköstä syntyviä jännitteitä

Tyttö_ilmapallo.JPG

Lisää ilmapallokokeita:

 

Kokeilimme ilmapalloa jo paperisilpun, höyhenten ja tillisilpun kerääjänä. Ilmapallolla voit tehdä myös monia muita sähköön liittyviä kokeita:

 

1. Hiero ilmapalloa hiuksiisi ( villasukkakin toki käy ), koita kiinnittää ilmapallo seinään.

Hienoa, se pysyy! Ja toimii kuin teippikiinnitys.

 

Selitys: Varautunut pallo tarttuu seinään, koska seinä polarisoituu ja vetää palloa puoleensa. Polarisoituminen tarkoittaa sitä että ilmapallossa olevat sähköiset varaukset järjestäytyvät seinän varauksen vaikutuksesta eli + ja – varaus vastakkain.

 

2. Käytetään kahta ilmapalloa. Näihin voi laittaa myös lyhyet narut tai langat. Hiero ilmapallojen toista sivua hiuksiisi tai villasukalla, ota narunpäistä kiinni ja vie roikkuvat ilmapallot lähekkäin. Kokeile lähentää pallojen eri puolia toisiinsa. Huomaat että joko ilmapallon kyljet hylkivät toisiaan eli pyrkivät poispäin toisistaan tai  toiset puolet haluavat mennä toista palloa kohti. Miksi?

 

Selitys: Sähkövaraus voi olla + tai – merkkinen eli positiivinen tai negatiivinen. Samanmerkkisen sähkövarauksen saaneet kappaleet hylkivät toisiaan ja erimerkkisen varauksen saaneet vetävät tosiaan puoleensa.

bottom of page