top of page
  • Writer's pictureTarja Ahlgren

Voimaa tiedekasvatukseen

STEK ry:ltä tiedekasvatukseen voimaa!


Poikkeusolojen kevät 2020 toi tiedekerhotoimintaan monenlaisia muutoksia. STEK:n eli Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskuksen Sähkölän Tiedeseikkailu ohjelman pilotointi Peltolammin koululla muuttui etätoiminnaksi. Samanaikaisesti luokkahuoneiden ja kerhotilojen ulkopuolelle siirtyminen toi omat haasteensa myös toteutukseen. Mitä nuoremmista lapsista oli kysymys sitä suurempi oli kaipaus omaan ryhmään ja ” oikeaan ”läsnäoloon oppimistilanteissa.


Etätoiminnassa läsnäoloa ei toki pysty korvaamaan kokonaan mutta ratkaisuna toimi Sähkölän Tiedeseikkailujen tarinan ja ohjeiden äänitys sekä aktiviteettien vaihe-vaiheelta kuvaukset kuten myös Teams-tapaamiset. Extrojen avulla tuotiin Sähkölän kaupungin eri ” tapaukset ” lasten omaan elinympäristöön ja sen ilmiöihin. Saimme palautetta, ja ihme kyllä tilanteesta huolimatta positiivista. Kiitokset niin STEK ry:lle kuin toteutuksen tukijana toimineelle Tampereen Me-talolle!


Syksy aloitettiin Sähkölän Tiedeseikkailujen merkeissä, palauteltiin asioita mieliin, pohdittiin Sähkölän kaupungin suunnittelua, energiataloutta ja tarinan Kapteenin käsittämätöntä kykyä pudotella puhelimia mereen. Kokeiltiin toki itsekin, ja tehtiin ” koepuhelimia ” melkoinen määrä.


Voimalasta kajahtaa


STEK ry yllätti meidät Voimala-lahjoituksellaan syyskuussa. Voimalat kaappasivat testilabramme lapset sähkötalouden saloihin täydellä antaumuksella. Muutaman viikon kokeilutuntien tuloksena Voimala on tuttu väline, ja myös huolto- ja korjaustoimenpiteet kuten sulakkeiden vaihto käyvät vaivatta. Voimalan bluetooth ja discopallo virittävät tuntien lopun jopa tanssillisen päätökseen.


Lokakuun alussa käynnistyivät myös Partion tiedelauantait sähköisissä merkeissä. STEK:n videotuotanto ja Voimalat olivat syksyn aloituksen keskiössä, ja 24.10 jatketaan elektroniikan parissa.


Voimaantumisia syksyyn

19 views0 comments

Comments


bottom of page