Ilmastonmuutoksella on monenlaisia vaikutuksia arkeen ja terveyteen, joiden vaikutukset jäävät Suomessa kuitenkin monia muita maita maltillisemmiksi. Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen ja elinolosuhteisiin maapallon eri puolilla eri tavoin. Muutokset voivat aiheuttaa pakolaisuutta ja muuttoliikkeitä, jotka vaikuttavat Suomessa saakka.
Ilmastonmuutos haltuun – viestintäkampanja starttasi. Seuraa käytännönläheistä tietoa www.ilmastonmuutoshaltuun.fi - sivustolta.
Vinkkejä kestävämpään arkeen
1. Tee arjestasi ilmastoviisasta
Liiku ilmastoystävällisesti ja toimi energiapihisti missä oletkin. Vaihda uusiutuvaan energiamuotoon. Pienennä hiilijalanjälkeä syömällä kasvispainotteisesti ja opettele välttämään ruokahävikkiä. Osta vähemmän ja kuluta entistä fiksummin.
2. Vaali luontoyhteyttä
Pidä aktiivisesti yllä suhdettasi luontoon: vietä aikaa luonnossa ystävien, perheen tai harrastusten parissa. Tunnista luonnon merkitys arjessasi, seuraa luontoa, vuodenaikojen kulumista ja niiden muuttumista. Luontosuhteen vahvistaminen ja toisaalta ilmastonmuutoksen vaikutusten tunnistaminen luonnossa aktivoi hillitsemään ilmastonmuutosta ja varautumaan sen vaikutuksiin.
3. Taltuta talven pimeys ja liukkaat kelit hyvällä varautumisella
Varaudu liukkauteen nastakengillä ja huolehdi pihan talvikunnossapidosta. Pimeys ja kosteus taltutetaan heijastimilla, kirkasvalokylvyillä ja säänkestävällä ulkoiluvarustuksella. Opettele nauttimaan talven märemmistä säistä mieleisen harrastuksen merkeissä.
Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu -viestintäkampanja on osa Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman (2022) toteuttamista. Kampanjaa koordinoi Tapio Oy ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Asuminen ja pihojen käyttö
Nyt puhutaan asumisesta ja asumisesta sekä pihojen käytöstä. Käytännönläheisiä, ennakoivia ja kukkarolle järkeviä ratkaisuja tarjolla:
· Paras pihasuunnittelun aika on nyt! Poimi vinkit ilmastokestävään pihaan osoitteesta https://bit.ly/2O0jW6i.
· Pihakasvillisuuden määrää lisäämällä tuet sekä monimuotoisuutta että ilmastonmuutokseen sopeutumista. Yhteyttävät kasvit sitovat hiilidioksidia ja ovat iloksi kaikille. Ota #ilmastonmuutoshaltuun #hyvänsäänaikana https://bit.ly/2O0jW6i
· Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät sateet lisäävät rakennusten kunnossapitotarvetta. Kosteus koettelee julkisivuja ja muita rakenteita, ja ilmaston lämpeneminen luo suotuisat olosuhteet mikrobikasvustoille. Ota #ilmastonmuutoshaltuun #hyvänsäänaikana https://bit.ly/2XntNWP
Mikä on hiilinielu?
Se on hiilivarasto, jonka koko kasvaa. Se on vastakohta hiilen lähteelle. Pääasiallisia luonnollisia hiilinieluja ovat meret sekä kasvit ja muut organismit, jotka käyttävät fotosynteesiä. Fotosynteesissä hiiltä siirtyy biomassaan ilmakehästä, jossa sitä on hiilidioksidin muodossa. Ja sitten se fotosynteesi? Fotosynteesissä vihreät kasvit ja jotkin muut eliöt, kuten levät, syanobakteerit ja eräät bakteerit, sitovat auringon säteilyenergiaa orgaanisten yhdisteiden kemialliseksi energiaksi. Yleisin fotosynteesin muoto on fotosynteesi, jossa hiilidioksidista ja vedestä saadaan hiilihydraatteja, kuten sokereita ja tärkkelystä, ja sivutuotteena syntyy happea. Kasveilla yhteyttäminen tapahtuu viherhiukkasissa, jotka sisältävät valoherkkää pigmenttiä, lehtivihreää.
Hyvä vai paha hiili?
Hiiltä on kaikkialla, missä on elämää ja orgaanisia yhdisteitä. Hiilen kiertokulku on keskeinen osa luonnon kiertokulkua.
Liukastellaanko pimeydessä vai hoksataanko toimia paremmin?
Helteistä ei tällä hetkellä ole pelkoa mutta jäinen tihkusade on todella haastavaa jalankulkijoille. Ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös hyvinvointiin. Lumettomuus ja pilvisyys lisäävät talvisin kaamosoireita ja säiden vaihtelusta johtuva liukkaus tapaturmia.
Lue lisää:
https://bit.ly/2KVBRJb
Keke-kerhossa homma otetaan hanskaan ajankohtaisella tiedolla, kokeilemalla ja kokemalla.Tavoitteena uusia oivalluksia ja toimintatapoja.
Comments