top of page
  • Writer's pictureTarja Ahlgren

Syksy 2018 - kevät 2019, kauden kokemuksia

Updated: Aug 10, 2021


Koulut päättyvät aivan kohta, ja jälleen kokonainen lukukausi on takana ja loma edessä. Kesä alkoi mukavasti toukokuussa, ja toivotaan että jatkuu edelleen mukavan lämpöisenä.


Tässä vaiheessa vuotta summataan saatuja kokemuksia. Lasten ja perheiden tiedekerhot olivat kuluneella kaudella keskiössä, toteutettiin sekä uutta että aikaisemmin hyväksi havaittua. Tähtitieteen puolella toimintaan kuuluivat syyskaudella Avaruuskerho sekä Peltolammilla että Kalevassa, Suuret keksijät meillä ja muualla - kerho Peltolammilla, Tähtitiede 1 Peltolammilla ja Kalevassa sekä vielä tähtitieteen lyhytkurssi Kalevassa. Toimintamuotoina olivat lasten 6-12 vuotta kerhot molemmissa toimipaikoissa sekä perhekerho Peltolammilla. Järjestäjinä toimivat Tampereen Me-talo Peltolammilla ja Kehittyvä Eurooppa ry Kalevassa, jossa toimimme Tiedeka-keskuksen tiloissa.


Syksyllä 2018 Peltolammilla tutustuttiin avaruuskerhossa satelliitteihin, niiden toimintaan ja tehtäviin sekä prosessiin prototyypistä toimivaksi laitteeksi.

Partion tiedelauantait


Toinen partion tiedelauantailukuvuosi käynnistyi syksyllä 2018. Tiedelauantaitoiminta järjestetään kuukausittain yhdessä Tampereen Partiolaiset ry:n kanssa Tiedeka-keskuksessa Tampereen Kalevassa. Järjestäjänä toimii Tiedeka Oy. Toimintaan sisältyy tieteenaloittain teemoitettuja ja partio-ohjelmaa tukevia tiedepajoja, joissa kokeillaan, ihmetellään, koetaan ja tehdään monenlaista. Sekä havainnoidaan ja pohditaan yhdessä asioita tieteen näkökulmasta. Ja lopuksi kunnon kahvit, teet, mehut ja pullat. Tiedelauantait ovat täynnä hauskaa toimintaa, joka on saavuttanut useita lippukuntia piipahtamaan, monia osallistumaan useamman kerran kaudessa ja muutamia osallistumaan joka ikiseen järjestettyyn tiedelauantaitapahtumaan. Iloisia ja innostavia hetkiä koettiin kaudella siinä määrin, että viimeisellä kerralla alkoi jo haikeus, ikävä sekä odotus kohti seuraavaa syksyä. Huhtikuun lopussa ennenaikaisesti mutta sopivasti vapun alla Tervaksentekijöitä Tiedekan ” kahvilassa ” , munkit mehuineen ja kahveineen lienevät jo menneet. Huippuhieno kausi, kiitos kaikille partiolaisille.


Tervaksentekijät 27.4.2019 Tiedeka Oy:n tiloissa Tampereen Ilvestiellä

400 metriä harrastuksia


Kehittyvä Eurooppa ry osallistui Ratinan stadionilla toteutettuun yleisötapahtumaan 11.5.2019 yhdessä Tiedeka Oy:n kanssa. Esillä ja kokeiltavana oli tähtitieteen juttuja, eli oman aurinkokunnan planeettojen järjestelyä, mustia aukkoja, magnetismia sekä kiikareita kokeiltavaksi. Jo yllättävän nuorilta tutustujilta osuivat planeetat auringosta Neptunukseen heti kertakokeilulla oikein, vanhemmilta sai toki kysyä mutta tämä tieto taisi kyllä käytännössä olla tuoreempana siellä lasten ja nuorten puolella. Pienet palkinnot kaikille kokeilijoille jaettiin. Perheiden kanssa keskusteltiin tieteestä harrastuksena, ja yllättävän moni totesi että paikalla ollaan lasten kanssa osittain juuri siksi että nähdään kotikaupungin tarjontaa. Usein myös vanhemmat olivat kiinnostuneita harrastamaan yhdessä lasten kanssa, ja mikä ettei annettaisi aivosolujen ja mielenkin ilahtua uuden oppimisesta, vanhan kertaamisesta ja kivoista kokemuksista. Kiitos myös Tampereen kaupungille, mainio ja aidosti niin harrastusten järjestäjiä kuin kaupunkilaisia palveleva konsepti.


Kehittyvä Eurooppa ja Tiedeka edustivat yhdessä Ratinan yleisötapahtumassa 11.5.2019.

26 views0 comments

Comments


bottom of page