Kysyminen

Ihminen on kautta aikojen kysynyt kysymyksiä. Toisinaan muilta ihmisiltä, toisinaan itseltään pyrkiessään kehittämään ymmärrystä ympäristöstään. Elinympäristön ymmärtäminen on ajattelevan ihmisen synnystä lähtien ollut edellytys selviytymiselle.

 

Muinaiset esi-isämme ja äitimme eivät olisi voineet varmistaa itsensä ja jälkikasvunsa selviytymistä ilman tietoa ja ymmärrystä elinympäristöstään. Esihistorialliset ihmiset miettivät varmasti sitä, mistä löytää marjoja syötäväksi, vettä juotavaksi tai riistaa metsästettäväksi. Kauan ennen ensimmäisten sivilisaatioiden syntyä ihmiset joutuivat miettimään kuinka suojautua petoeläimiltä ja luonnonvoimilta. Kukaan nykyihmisistä ei olisi olemassa elleivät edeltäjämme olisi osanneet tarkkailla ympäristöään ja ymmärtää sitä.

tarxien-temple-2676157_1920.jpg

Ihmiset ovat käyttäneet kiveä tuhansia vuosia asumuksien ja temppeleiden rakentamisessa. Kuvassa Tarxienin temppeli Maltalla, joka on rakennettu noin 3150 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

neanderthals-96507.jpg

Ihmisen esihistoriaa tutkivien tieteilijöiden mukaan jo Neandertaalin ihminen, varhainen edeltäjämme, osasi käyttää tulen käytön. Edeltäjämme osasivat myös luoda vaatteita eläinten nahoista.

Miksi ja miten ovat peruskysymyksiä

Kysymyksien avulla mietitään kaiken olevan luonnetta. Miten jotain on olemassa ja miksi jotain on olemassa. Useimmiten ihmiset miettivät vastausta miten kysymyksiin, joiden avulla pyritään parantamaan omaa tai toisen elämää. Tutkijat kysyvät usein miksi kysymyksiä etsiessään ymmärrystä ilmiöiden syihin.

apples-3598090_1920.jpg

Isaac Newton oli englantilainen tutkija, joka kehitti ensimmäisenä liikettä ja painovoimaa selittävät lait. Tarinan mukaan Newton alkoi pohtia lakejaan kun omenan tippuessa puusta hän kysyi itseltään miksi se putoaa alaspäin.

archimedes-148273.png

Archimedes oli muinainen kreikkalainen insinööri ja keksijä, joka keksi miten vipuvartta voidaan käyttää esimerkiksi painavien kivien liikuttamiseen. Keksijät, insinöörit ja rakentajat keskittyvät usein miten kysymyksiin.

Ymmärrys syntyy kysymyksien avulla

Yhdistyksemme haluaa tukea tieteen ja kehityksen edistystä rohkaisemalla kaikkia kysymään ja etsimään ymmärrystä. Meillä kaikilla on kysymyksiä, jotka toisinaan vaivaavat meitä ja toisinaan ylittävät ymmärryksemme. Tärkeää on uskaltaa kysyä, jotta voimme kehittyä.

Observatory

Kysytään ja ihmetellään yhdessä