top of page

Digikansa 1: Digietsivä

Etsivä löytää

Maailma ja internet ovat täynnä tietoa sitä etsiville. Tietoa on paljon, niin paljon että ihmisille on usein hankalaa arvioida sen luotettavuutta. Tällä kurssilla opitaan löytämään tietoa erilaisista digitaalisista lähteistä.

earth-2254769_1920.jpg

Perinteisen painetun sanan rinnalle on nykypäivänä yleistynyt Internet, tuo maailman joka kolkkaan yltävä digitaalinen tiedon valtakunta. Ennen internetin tuloa ihmiskunnan koottu tieto kerättiin painettuun sanaan, kirjoihin ja kirjastoihin. Tiedon digitaalinen tallennustapa toi mahdollisuuden tallentaa ennen näkemättömiä määriä tietoa entistä pienempään tilaan ja jakaa tietoa kautta maailman. 

Internetin historiasta voit lukea täältä: History.com (englanniksi) tai täältä: Mtvuutiset.fi (suomeksi)

Sherlockin työkalut

Yleisin ongelma Internetin käytössä syntyykin juuri järjestelmän suuruudesta. Tarkkaa tietoa Internetin sisältämän tiedon määrästä ei ole, mutta sen päivittäisiä käyttömääriä voi seurata esimerkiksi täällä. 

Kasvavan tietomäärän selaamiseen kehitettiin 90-luvun aikana ensimmäiset julkisesti käytettävissä olevat hakukoneet. Hakukoneista epäilemättä kuuluisin ja laajimmin käytetty Google perustettiin vuonna 1998. Nykyään Google on hakukoneiden markkinajohtaja ja internetin sisältämän tiedon tunnetuin seuloja.

Googlen lisäksi internetiä seulovat lukuisat muut hakukoneet, joiden tehokkuus ja markkina-asema vaihtelevat. Jokaisessa hakukoneessa on omia ominaisuuksiaan ja poikkeavuuksiaan, mutta tärkeintä internetin käyttäjälle on valita itselleen parhaiten sopiva hakujärjestelmä.

Google.jpg
Bing.jpg
DuckDuckGo.jpg
Yahoo.jpg

Esimerkiksi Microsoftin omistama Bing, Yahoo sekä käyttäjien yksityisyyttä korostava DuckDuckGo ovat Googlen ensisijaisia kilpailijoita. Tässä oppaassa keskitytään Googleen ja kuinka sen hakumenetelmistä saadaan kaikki irti.

Google, kuten kaikki suurimmat internettiä selaavat hakukoneet ovat valtavan tehokkaita ja nopeita järjestelmiä, jotka kykenevät seulomaan miljardien verkkosivujen sumasta hakijalle kiinnostavia tuloksia. Vaikka Google on kehittynyt vuosien varrella yhä tehokkaammaksi ja sen hakutuloksia määrittelevät algoritmit tarkemmiksi, on sen edelleen toisinaan hankalaa löytää hakijan etsimää tiettyä sivustoa. Hakukone on lopulta vain tietokoneohjelma, joka ei aina osaa yhdistää hakijan käyttämää hakulausetta oikeaan asiayhteyteen. Google sisältää kuitenkin toimintoja, joiden avulla sen käyttöä on mahdollista tehostaa.

Google hakutermit

Kun haluat käyttää Googlea löytääksesi sivustoja, jotka sisältävät jonkun tietyn lauseen, sanan tai termin, voit kirjoittaa etsimäsi aiheen sulkujen sisään. Google etsii materiaalia joka sisältää täsmälleen sulkujen sisällä olevan termin.

GoogleSulkuhaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea löytääksesi sivustoja, joissa esiintyy hakemasi termi, mutta eivät sisällä jotain toista termiä, voit käyttää miinusmerkkiä jolloin Google poistaa hakutuloksista ne sivustot joissa esiintyy miinustettu termi.

GoogleMiinushaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi tiettyä termiä tietyltä sivulta, voit lisätä hakutermin jälkeen kaksoispisteen perään verkkosivun osoitteen jolta haluat termiä etsiä. 

GoogleSivuhaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi verkkosivustoja, joiden sisältö on samankaltaista kuin jonkun toisen sivun sisältö, voit kirjoittaa haun alkuun related: ja perään vertailtavan sivun osoitteen. 

GoogleSamanlainenhaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi verkkosivustoja, jotka sisältävät kaikki hakulauseen sanat, voit kirjoittaa haun alkuun allintext: ja perään hakemasi lauseen.

GoogleKokotekstihaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi verkkosivustoja, joiden otsikko vastaa hakemaasi termiä, voit kirjoittaa haun alkuun allintitle: ja perään hakemasi termin.

GoogleOtsikkohaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi verkkosivustoja, joiden www-osoite vastaa hakemaasi termiä, voit kirjoittaa haun alkuun allinurl: ja perään hakemasi termin.

GoogleOsoitehaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi esimerkiksi uutisia tai tapahtumia joltain tietyltä maantieteelliseltä alueelta, voit kirjoittaa haun alkuun location: ja perään halutun alueen.

GoogleAluehaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi tietyn tyyppisiä tiedostoja kuten esimerkiksi PDF-tiedostoja, voit kirjoittaa haun loppuun filetype: ja perään halutun tiedostotyypin.

GoogleTiedostotyyppihaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi tietyn numeerisen ala- ja ylärajan välillä olevia tuotteita kuten esimerkiksi puhelimia 500€ - 1500€ hintahaitarilla, voit kirjoittaa haluttujen hintarajojen väliin kolme pistettä kuvan esimerkin mukaisesti.

GoogleSummarajahaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi termiä, johon liittyy jokin toinen termi, voit käyttää tähtimerkkiä * kuten esimerkissä. Tällöin Google etsii sivuja, joissa päätermi ja tähdillä merkitty termi esiintyvät yhdessä erilaisilla tavoilla.

GoogleArvaushaku.jpg

Kun haluat käyttää Googlea etsiäksesi sivustoja, joilla esiintyy päätermi sekä jompikumpi lisätermeistä, voit kirjoittaa lisätermien väliin OR. Tällöin Google etsii sivuja, joissa esiintyy päätermi ja toinen lisätermeistä.

GoogleJokotaihaku.jpg

Kiitos kun tutustuit Digietsivä-kurssiin! Toivottavasti sisällöstä on sinulle hyötyä kun käytät Googlea tai muita hakukoneita tiedon etsimisessä. Hyviä hakuja!

bottom of page